Forandringsfortællinger – en podcastserie om organisering
Bogen Deltagereffekten giver anledning til at skabe fornyet motivation til arbejdet med medlemsorganisering- og involvering. Derfor har DeltagerDanmark i samarbejde med A4 produceret en podcastserie, der tager udgangspunkt i pointer og cases fra Deltagereffekten.
I Forandringsfortællinger undersøger vi, hvordan stærke fællesskaber har skabt faglige forandringer. Undervejs møder vi dem ude på gulvet; De tillidsvalgte og de fagligt aktive, der hver dag kæmper for at engagere deres kolleger. Og så møder vi dem, der står i spidsen for fagforeningerne og spørger dem om, hvad fagbevægelsen gør for at hjælpe forandringerne på vej.
Lyt til podcasten her på siden, eller find den på Soundcloud eller i din podcast app.
Episode 1:
Hvorfor virker organisering?
Arbejdslivet er under pres. Derfor oplever flere et stigende behov for handlekraftige, faglige fællesskaber. Vi har inviteret tre tillidsvalgte i studiet for at høre, hvordan de har skabt stærke fællesskaber på arbejdspladsen.
A4 har produceret podcastserien i samarbejde med Deltager Danmark. Programmet er sponseret af LO. Tak til Heidi Lykke Schultz, Nicolai Bentsen og Finn Skou Nielsen, der deltog i udsendelsen. Tak til Mediano for lån af lydstudie, og tak til Frederik Ebert for musik.
Episode 2:
Anitta og de 100 1:1 møder
Anitta Sørensen er butiksslagter. Hun har som ny tillidsrepræsentant afholdt mere end 100 1:1 møder med sine kolleger på arbejdspladsen, Hilton Foods. Det har skabt stærke relationer, et bedre arbejdsmiljø og 34 nye medlemmer i fødevareforbundet NNF. I dette afsnit er vi taget på besøg hos Anitta for at høre, hvordan hun har gjort.
Episode 3:
Nok er nok
“Nok er nok”, råbte de offentlige ansatte under overenskomstsforhandlingerne i 2018. Tre fagligt aktive, der råbte med, besøger os i studiet for at tale om, hvordan det lykkedes at skabe så mange faglige aktiviteter og engagerede under OK18?
Tak til Jurate Elnef, Lars Holmboe og Nina Palesa Bonde for at medvirke i programmet.
Episode 4:
Fra lockoutet til en, der inspirerer lærere og politikere
Læreren Mette Frederiksen er blevet et forbillede inden for sit fag. Hun var tæt på at droppe lærerfaget på grund af lockouten af lærerne i 2013 og den skolereform, der fulgte. I dag rejser hun landet rundt som foredragsholder for at involvere sine lærerkolleger i den pædagogiske debat. Det har betydet, at Mette Frederiksen i dag er med i en gruppe, der rådgiver undervisningsminister Merete Riisager. Hvordan vendte hun en følelse af håbløshed til at være en, der handler og involverer kollegerne? Det finder vi ud af i dette afsnit, hvor vi besøger Mette Frederiksen på hendes arbejdsplads; Syvstjerneskolen i Værløse.
Episode 5:
Historien bag den største faglige mobilisering i nyere tid
Vi ser tilbage på OK18 og taler om, hvad fagforeningernes rolle var under overenskomstforhandlinger.
Vi har besøg af Vibeke Westh, formand for sygeplejerskerne i København, Jens-Jørgen Krogh informationchef i FOA og Torben Fleckner, lærer og tillidsrepræsentant.
Episode 6:
Da Kate blev aktiv i kampagnen Ren Respekt
Kate Helene Mau er rengøringsassistent og arbejder på Skejby Universitetshospital. I løbet af de sidste år er det blevet sværere for Kate og hendes kolleger at nå at gøre ordentlig rent på hospitalerne på den tid, der er sat af til det. Derfor igangsatte fagforeningen 3F kampagnen Ren Respekt, der kæmper for bedre arbejdsvilkår for rengøringsassistenterne på de danske hospitaler. 3F inviterede Kate til at være aktiv i kampagnen. Det gav Kate mod til at hæve stemmen og italesætte de forhold, hun oplevede i arbejdet som rengøringsassistent, i medier og til møder med kolleger og politikere. På den måde blev Kate medlem af 3F og engageret i at skabe faglige forandringer. Vi er taget på besøg hjemme hos Kate i Århus for at høre, hvorfor hun blev så aktiv i Ren Respekt. Og så taler vi med Camilla Herdahl, der har haft ansvaret for Ren Respekt hos 3F, for at høre, hvad fagforeningen gør for at støtte faglige aktive som Kate.
Episode 7:
Hvordan skaber vi en bedre organiseret fagbevægelse i fremtiden?
Vi har talt om det i mange år: Faldende medlemstal, mindre politiske indflydelse hos magthaverne, en ung generation, der ikke forstår og globale og teknologiske kræfter, der presser arbejdsmarked og gør lønmodtagerne usikre. Hvordan vender vi skuden og skaber en bedre organiseret fagbevægelse i fremtiden? Det diskuterer vi i syvende og sidste afsnit af podcastserien Forandringsfortællinger sammen med arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl og to af fremtidens formænd fra fagbevægelsen; Ditte Brøndum, Næstformand i Dansk Socialrådgiverforening og Morten Skov Christiansen, Næstformand i LO.