»Vi måtte slippe lidt af kontrollen for at involvere de nye kolleger«

Den stolte scenetekniker Nicolai Bentsen har som fællestillidsrepræsentant forandret det faglige arbejde ved at involvere flere af sine kolleger. Mød ham her efter mange års arbejde for at få flere fagligt engagerede blandt sine kolleger.

Du skal opleve denne webdok, fordi du vil vide mere om, hvordan man involverer flere i de faglige fællesskaber. Få den bedste oplevelse ved at se alle videoerne i rækkefølge.

Nicolai Bentsen

Scenetekniker og

fællestillidsrepræsentant på

Det Kongelige Teater

3F

Hvis man vil have ting til at ske, så skal man være nogle flere.

En stor faglig udfordring

Nicolai Bentsen stod som fællestillidsrepræsentant på Det Kongelige Teater overfor en stor faglig udfordring tilbage i 00’erne. Det Kongelige Teater skulle udvide med nye scener, hvilket betød, at medarbejderstaben blev udvidet med mange nye kolleger fordelt på flere matrikler i København. Desuden havde de nye, unge kolleger en mere individuel tilgang til arbejdet, hvilket gjorde opgaven endnu sværere. Derfor måtte Nicolai og de andre tillidsvalgte gentænke deres måde at lave fagligt arbejde.

Se i filmen her,

hvordan

involvering blev

afgørende for

at få de nye

kolleger med i

fællesskabet.

 

Kollektiv styrke

Når Nicolai i dag ser tilbage på årene, der gik, med at få de nye kolleger involveret i det faglige fællesskab, er det med oprejst pande:

Vi er en forandret gruppe i dag. VI har taget det bedste med fra de nye kulturer og har i dag en kollektiv styrke, fortæller Nicolai.

Ved at være åben for at ændre på tingene og ved at lytte til de nye, fik Nicolai og de andre tillidsvalgte involveret flere i det faglige arbejde. Den vigtigste lektie, de tager med sig, er, at de skal huske at turde slippe kontrollen.

Vi ta’r fejl: Kollegere vil faktisk gerne det faglige arbejde

Du kender det nok, hvis du er tillidsvalgt: Du har mere end travlt, og det kan samtidig være ensomt, hvis du står alene med den store opgave, det er, at repræsentere kollegerne. Tillidsvalgte har stort set aldrig tid nok til deres arbejde. Alligevel er det ikke altid lige nemt at involvere kollegerne i arbejdet. Måske fordi man har vænnet sig til den ‘normale’ arbejdsfordeling, hvor tillidsrepræsentanten, og til nøds arbejdsmiljørepræsentant og suppleanter, klarer ærterne. Mange er blevet så vant til at gøre tingene for kollegerne, at det er svært at vende skuden. Og oveni fortæller mange os selv den samme historie igen og igen: “De gider jo ikke det faglige arbejde, kollegerne”. Men faktisk er vores kolleger langt mere interesserede i faglige forhold, end vi tror, viser undersøgelser for Københavns Universitet. Spørger man medlemmerne af LO, siger hele to ud af tre af dem, at de er meget eller mellem-interesserede i faglige forhold.

Gør det relevant for den enkelte kollega

Fortællingen om de uinteresserede kolleger er altså ikke hele sandheden. Som Nicolai Bentsen fortæller, bliver vi nogle gange nødt til at ændre i måden, vi laver fagligt arbejde på, hvis vi vil have flere med. Et sted at starte kan være at involvere kollegerne i de sager og opgaver, der giver mening for netop dén person, vi vil involvere. I stedet for at involvere kollegerne i de ting, som vi selv synes er vigtige.

Engagér en kollega på en måde, der giver mening 

Hvis du gerne vil involvere en kollega – hvad end det er til en fast rolle i klubbestyrelsen eller som ressourceperson over en kortere periode – så tænk over, hvordan involveringen kan være meningsfuld for den, du spørger.

 

Tænk på, om de disse tre ting gælder for din kollega, inden du inviterer vedkommende til at deltage:

 

  •      Motivation: “Det er vigtigt for mig… nu”
  •      Relevans: “Det gør brug af mine ressourcer”
  •      Konkret: “Jeg kan gøre en forskel – konkret og indenfor den tid, jeg har”

Gør det nemt at være med

Alle behøver ikke være deltagere i det faglige arbejde. Det er hverken realistisk eller relevant. Nogle har mere tid end andre. Nogle er meget motiverede, andre slet ikke. Gør det nemt at være med og muligt at engagere sig på forskellige niveauer.

Alle kolleger(organiserede & ikke organiserede) Melder sig indog bruger medlemstilbud Deltager i faglig klub-møder og stiller op til 1:1 møde, hvis du spørger Er klar til at dele ansvar med dig, fx i en klubbestyrelse Er klar til at dele ansvar med dig, fx i klubbestyrelse

Motiver dine kolleger ud fra deres ressourcer og interesser 

Ét er at motivere kolleger til at være med. Noget andet er at finde ud af, hvad folk skal involveres i, så det giver mening. Hvis du ansigt til ansigt beder folk om at gøre noget, der er relevant for dem, så vil mange som regel gerne være med. Men de opgaver, du giver videre, skal også give mening for dem, der skal udføre dem. Ditte Brøndum er socialrådgiver og fællestillidsrepræsentant i Gladsaxe. Med intensivt relationsarbejde til møder, i frokostpausen og til personalefester er det lykkedes hende at forpligte otte kolleger til at deltage aktivt i det faglige arbejde.

1 Kommentar

  1. Sissel

    Spørg din kollega om, hvilke udfordringer han/hun oplever på arbejdspladsen

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hør i videoen her,

hvordan

Ditte Brøndum

leder efter

ressourcer i

sine kolleger for

at finde de rigtige

opgaver til de

rigtige personer.

Hvis du vil skabe et godt hold, så tænk, at det skal

1. Nå mål: Dit team gør det, der skal til for at nå jeres mål. For eksempel ved, at I opnår en konkret forandring på arbejdspladsen.

2. Opbygge kapacitet: Undervejs lærer I, hvordan I arbejder mere effektivt sammen som team og udvikler jeres lederskab.

3. Øge læring og lederskabsudvikling: De enkelte faglige deltagere lærer, vokser og udvikler sig som resultat af deltagelsen i teamet.

Hvis alle tre elementer er til stede, så er sandsynligheden for, at du kan fastholde og drive teams større. Sidst men ikke mindst så husk også denne vigtige ting: det skal være rart og sjovt at være med!

Hvem bør du involvere i dit team?

Meningsdannere: Dem, andre lytter til. Vigtige at involvere, hvis du vil vide, hvad der rører sig, og samtidig ønsker at påvirke fællesskabets værdier. Teammedlemmer: Dem, som har lyst til at bidrage til det faglige arbejde over tid, for eksempel i en klubbestyrelse. Ressourcepersoner: Kolleger som ønsker at involvere sig konkret i en afgrænset opgave og måske har en særlig kompetence eller viden.

Se efter dine kollegers styrker 

Ditte Brøndums oplevelser med kollegerne viser, hvor vigtigt det er, at vi ser på, hvad vores kollegers styrker er. For det er netop styrkerne, der kan være indgangen til det faglige arbejde. På enhver arbejdsplads findes der både meningsdannere, teammedlemmer og ressourcepersoner. Meningsdannere er dem, de andre lytter til. De er vigtige at involvere, hvis du vil vide, hvad der rører sig, og samtidig ønsker at påvirke fællesskabets værdier. Teammedlemmer er dem, som har lyst til at bidrage til det faglige arbejde over tid, for eksempel i en klubbestyrelse. Ressourcepersoner er kolleger, som ønsker at involvere sig konkret i en afgrænset opgave og måske har en særlig kompetence eller viden.

Form et godt team 

At forme teams med de forskellige typer af kolleger kan være et effektivt bidrag til at skabe en struktur på samarbejdet mellem de særligt involverede kolleger. Det hjælper til, at I over tid kan bygge kapacitet til at opnå mere. Det var det, der skete, da fællestillidsrepræsentanten Nicolai Bentsen involverede flere, nye medarbejdere i det faglige arbejde – for eksempel med at arrangere studieture og julefrokost. På den måde frigav det ressourcer for de tillidsvalgte, så de kunne bruge flere kræfter på det faglige arbejde, der handler om løn- og ansættelsesforhold.

Er du klar til at involvere dine kolleger?

Husk på, at involvering tager tid og, at selv små skridt rykker i det større billede. Ditte Brøndum giver dig her de sidste ord med på vejen.